Tuesday, 21 December 2010

A single family residence by italian Architect, Giovanni D'Ambrosio

A single family residence that located in a natural reserve, borrows from both natural and vernacular context to blend well with them. Designed by italian Architect, Giovanni D'Ambrosio, who has an artistic background, having studied advertising graphics and architecture in Rome; where his professional studio is today situated.

The House design attempts to integrate itself into the site through the use of materials commonly employed in the area. Stone, wood and metal emerged hence as the predominant structural and construction materials. Typological archetypes native to the area were adopted in designing the shape and profile of the house.

The design allows for an appreciation of the natural environment while ensuring a comfort of stay during both summer and winter. Extensive glazed frames are thus use granting wider views, visually connecting the interiors and exteriors into a singular experience. .

The house is divided into two levels. Common areas are located on the ground level which opens up onto a deck overlooking the garden. Two bedrooms are located on the upper floor including a master bedroom with an attached bathroom and spa.

The form of the building, borrowed from vernacular archetypes, allows for the building to be sheltered from snow and rain. Insulated metal was chosen to construct the roof owing to its high adaptability to climatic conditions.

Further, it's brownish colour blends well with the chromatic shades of the natural surroundings. Extreme care has been taken to prevent damage to local vegetation and trees in both -- the design and the construction of the house.

* Text: Courtesy of the architect
* Photographs by Peter Mylonas, Courtesy of the architect
* Compiled and edited by Manish Mehta

Project Descriptions :

* Project Name: 'Under the Moonlight' House
* Client: Ray Group PTY LTD
* Project Type: Residential Design
* Principal Designer: Giovanni D'Ambrosio
* Year of commencement of project: 2005
* Year of completion of project: 2007
* Location of site: Dinner Plain, Mount Hotham, Victoria, Australia
* Site Area: 370 square meters
* Built-up Area: 250 square meters.

No comments:

Post a Comment