Wednesday, 22 December 2010

Seifert House by BAU KULTUR

Seifert House by BAU KULTUR

Mrs. Seifert, sixty-three years old and curator of an art gallery, commissioned this house after her previous home, an approximately 150 years old building, burned down. For her new home she demanded a particular requirement - namely, the new house (contrary to her previous one) should fuse with nature in order to give her an immanent feeling of the change of seasons.

Subsequently, the conception of the house became a deep engagement with Mies, in particular with the Farnswoth House, and the question of how a space should be constituted in order to open itself to the surrounding by simultaneously offering privacy.

Furthermore, it became an investigation of how much freedom in space effectively determines the way of living in contrast to a few certain spatial determinations that liberate. Whereas the first model refers to Rietveld's attempts to create freedom e.g. by means of sliding doors etc. the later model refers to Mies' structured open plan.

Mrs. Seifert tried to follow and understand the conceptual approach with great interest, and supported final decisions on the construction. She spared no effort to understand Mies' architecture and made educational journeys.

Architect: Michael Shamiyeh - BAU|KULTUR, Austria
Location: Volkersdorf, Enns, Austria
Structure Engineer: Helmut Schiebel
Contractor: Winfried Orth
Materials: Concrete & Glass
Photographs: Paul Ott

No comments:

Post a Comment