Wednesday, 22 December 2010

Webster Residence by Stephen Varady Architecture

Project : Webster Residence (alterations + additions to existing house)
site area : 242sq.m.
floor area : 261sq.m. (ground 92sq.m. / first 78sq.m. / lower ground 91sq.m.)
architect : Stephen Varady Architecture
interior architect : stephen varady architecture
project designer : stephen varady
project team : stephen varady, peter farman, annalisse morrow, stephen harris, scott lu, michael allimann, pascall mischler
engineer : andrew simpson, simpson design associates
builder : legendary constructions
photographer: stephen varady

The webster residence is a substantial alteration to an existing two-storey terrace house in the sydney suburb of paddington. the existing internal walls were removed, making maximum use of the minimum space, allowing the spaces to open to the previously obscured garden and the highly desirable northern aspect.

A clever manipulation of the side passage allowed the building to be widened on the ground floor level by 1m, without obstructing access to the rear garden. this extension to the side also allowed for the introduction of sunshine to the dining/kitchen/living areas of the house over the entire length of their sculptural storage units.

The lower ground floor had previously been a leftover storage space under the house. with minor excavation and the construction of a new concrete floor, the space was transformed into an entire new floor with guest bedroom, bathroom/laundry, a children’s rumpus room, and a new grand staircase beside a previously limewashed existing sandstone wall.

The design explores the nature of contemporary living in sydney. where previously the house was disconnected from its site and closed off from its garden, the new living room, rumpus room and main bedroom now open directly to this northern aspect, and take full advantage of the relatively mild climate of this city.

No comments:

Post a Comment